sunnuntai 28. elokuuta 2016

27. Tilannekatsaus

Blogi on ollut erittäin tehokkaasti nyt pitkällä tauolla, kai sitä jonkinsortin kesätauoksi voisi kutsua. Nyt siis tiedossa iso pläjäys kisapäivityksiä ja videoita (katsokoon ken jaksaa).

Edellisen päivityksen jälkeen, joka toukokuussa näyttää olleen, ollaan treenattu, kisattu ja lomailtu. Kisoissa on käyty sekä koulukentillä että esteitä loikkimassa, vaihtelevalla menestyksellä. Pääasiassa kisamenestys on itseasiassa ollut jopa melko hyvää, mutta alkukesästä kisareissuja vainosi ongelma, joka ilmeni lastaamisen muodossa. Karkki nimittäin eräänä kisa-aamuna vain ilmeisesti päätti, että tuhon koppiin hän ei ole menossa, ja 2,5h taistelun jälkeen lopulta käveli koppiin sisään. Voitte vain kuvitella mikä show siitäkin saatiin aikaiseksi, kun kisapaikalla jälleen piti saada hevonen kävelemään koppiin. Lopulta eräs ihana nainen meitä tuli auttamaan, ja keksi että mitäs jos pistetään sen silmät piiloon. Ta-dah! Ja ei enää lastausongelmaa! Nyt joka kisareissulla sen jälkeen ollaan ensin yritetty ihan perinteistä lastausta, mutta jos homma on mennyt liian vaikeaksi, on silmät pistetty hupparin alle piiloon ja hevonen on kävellyt koppiin alta aikayksikön! Tosin valoa näkyy jo tunnelin päässä, on se alkanut taas lastautumaan ihan ilman mitään apukeinojakin kiltisti. Lienee tajunnut että aina löytää itsensä sieltä kopista loppujen lopuksi :D Jos lastaamista ei lasketa, muuten tuo hevonen on alkanut käyttäytymään kisapaikoillakin hyvin asiallisesti ja rauhallisemmin jos alkukauteen vertaa, ehkä kokemus ja ikä alkaa tekemään tehtävänsä. 

Sitten mennäämpä kronologisessa järjestyksessä koko kesän kisat ja kohokohdat läpi (tosin hyvin pinnallisesti, yksityiskohdat tapaavat kadota mielestä kun näin laiskasti päivittää..):

Espoo 29.5.

Oltiin Espoossa 2-tason kilpailuissa kouluratsastamassa Helppo B K.N. Special- luokka vähän extempore meiningillä, tallilta kun oli eräs toinen lähdössä näihin kisoihin ja päästiin samalla kyydillä sitten matkaan. Veryttelyssä Karkin muistan olleen todella hyvä, mutta itse radalle päästyä se taas jännittyi kovin, enkä oikein päässyt ratsastamaan sitä kunnolla. Tästä johtuen keskiravia ei esitetty askeltakaan, ravi oli alkuun kovin lyhyttä ja jännittynyttä.. Mutta lopputuloksena kuitenkin kelvolliset 61,7%


Renko 11.6.

Jälleen kouluratsastusta! Tällä reissulla tapahtui se surullisen"kuuluisa" Karkki ei mee koppiin-keissi, mutta onneksi kisajärjestäjät olivat joustavia ja alkuperäisesta lähtölistasta poiketen startattiin luokan viimeisenä, kun ehdittiin juuri sopivasti paikanpäälle ja vielä veryttelemäänkin kohtuuhyvin. Karkki jälleen jännittynyt, mutta jo ehkä paremmin ratsastettavissa taas. Esimerkiksi videolla huomaatte kuinka ensimmäisessä laukassa kurvaan tyylikkästi sisäkurvista ennen lävistäjää.. Tuo pääty oli nimittäin takuulla Karkin mielestä täynnä mörköjä ja ties mitä peikkoja (sisäpohkeen läpimeno tässä kyseenalaista....). Näistäkin jännitysmomenteista huolimatta jälleen yllättävän hyvät prosentit 64,2%. Tosin luokassa tuntui olevan kokonaisuudessaan melko kiltti arvostelu, kun muutkin kilpakumppanit olivat positiivisesti yllättyneitä korkeista prosenteista. Omilla prosenteillamme kiipesimme listalla viidensiksi, eli ensimmäisiksi ei-sijoittuneiksi.Urjala 12.6. 

Kummaiset! Oltiin siellä Karkin kanssa siis sunnuntaina estekilpailuissa hyppäämässä sekä 80cm että 90cm 2-tason luokkina. Tämä reissu oli edellisen päivän lastausongemien ja stressaantuneen tunnelman jälkeen aivan toista luokkaa. Hevonen käyttäytyi kuin ihmisen mieli (ja lastautui), ja hyvä kesäsää helli kisapaikalla. Ainoastaan kenttä tosiaan oli niin kuiva, että se pölisi aivan tolkuttomasti, verkassa tämä oli erityisesti hyvin epämiellyttävää. Veryttelyssä Karkki oli todella hyvä, joten en montaa hyppyä ottanut ennen ensimmäistä rataa. Harmillisesti valmistautuva ratsukko ei päässyt suorittavan kanssa samaan aikaan radalle, joten ehdittiin juuri ennen radan aloittamista käydä kurkkaamassa muutama este ja äkkiä radalle. Karkissa heti näkyi tästä vaikutus. Se oli todella jännittynyt ja pohkeen takana koko alkuradan, ehkä oikein saanut hyvää rytmiä tekemiseen. Rata kuitenkin rämmittiin maaliin asti tuplanollilla, ja lähdin luottavaisin mielin 90cm radalle. Alkurata ysikympissä menikin todella hyvin. Sitten tuli este numero viisi ja en oikein osaa sanoa mitä tapahtui mutta kertokoon video puolestaan. Virhearvio ratsastajalta ja hevoselta, jonka seurauksena esteen sekaan ja kuski maankamaralle. Harmillisesta epäonnistumisesta huolimatta ei mikään jäänyt kaivelemaan, ensi kerralla parempi onni!
LAIDUNLOMA 12.6. - 26.6.
Karkki pääsi laiduntamaan kahdeksi viikoksi ihan täyslepolomalle!

Tässä välissä keskityttiin treenaamiseen ja satulanmetsästykseen. Molemmat tuottaneet tulosta. Nyt meillä on vihdoin este- ja koulusatula! Ja treeni kulkee kivasti. Lisäksi ollaan maastoiltu paljon, mikäs sen parempaa treeniä kuin rymytä metsissä ja liihottaa kovaa laukassa.

Hämeenlinna 30.7.

Oman tallin pihassa estekisat. Hypättiin 80cm (ja 90cm kisojen ulkopuolisena). Kasikympistä jälleen tuplanollat ja sija nro 2. Ysikympissä radan ensimmäinen puomi alas juureen ajautuneen hypyn johdosta, mutta loppurata hyvin maaliin. Ensimmäistä kertaa Karkki oli estekisoissa jopa pohkeen takana, liekö kotipiha käynyt niin turvalliseksi ja tylsäksi, eikä edes tarpeeksi ulkopuolisia ratsukoita järisyttämässä Karkin pientä maailmaa!

Riihimäki 7.8.

Kouluratsastusta taas tähän väliin. Ratsastin kaksi luokkaa Helppo C E.B. Special, sekä Helppo B:0. Etukäteen näihin kisoihin sain hyvää preppausta ystävältäni, joka oli pitämässä minulle parit yksityistunnit ennen kisoja, ja keskityttiin ratojen ratsastamiseen. Se taisikin tuottaa tulosta, sillä Karkki oli oikein mukava itse kilpailuissa. Kerrankin tarpeeksi rento ja antoi ratsastaa, vielä kisoissa vaan korostuu tuo etuosan ja muodon epätasaisuus. Helppo C voitettiin melkein neljän prosentin erolla kakkoseen, meidän tulos oli siis tasan 70%! Helposta B:stä puolestaan tasan 61% ja lopputuloksissa neljänsinä ensimmäisinä ei-sijoittuneina. Onnistunut reissu!
Tampere 14.8.

Estekarkelot Niihamassa. 1-tason luokkana 70/80cm ja 2-tason luokkana 90cm. Jälleen mitä onnistunein kisareissu. Hevonen käyttäytyi, ja oli ratsastettavuudeltaan parempi kuin koskaan aikaisemmin esteradalla ja vielä sijoitukset tuplanollilla molemmista luokista (tosin ne viimoiset sijat)! Huh, on mulla aika kiva hevonen. 90cm palkintojenjaossa meinasi jopa hieman hihityttää. Karkki räjähtäneen peikkotukkansa kanssa siellä melkein ponikokoisena ja vieressä rivi isoja ja hienoja puoliverisiä. Tuomarikin kehaisi että tässä se on järkihevonen ;) Ainoa jännitysmomentti meinasi tuossa ensimmäisessä radassa olla se, että aloitin radan ihan normaalisti, mutta juuri ennen kakkoshyppyä tuomaritornista kajahti uusi lähtömerkki... Hetken ehdin miettiä että keskeytänkö vai mitä nyt tapahtuu, mutta suuntasin vielä kolmoselle ja saatiinkin kuulutuksena siunaus jatkaa rataa. Virhelaukaisu vai mikälie. Ensimmäinen rata oli sujuvuudeltaankin todella hyvä, ysikympissä oli puolestaan ponnistuspaikat melko säännöllisesti kateissa, mutta ei se tuntunut sujuvuuteen juuri vaikuttavan.

Mikä pläjäys! Kiitos kaikille jotka jaksoivat loppuun asti selata :D Ensi viikolla onkin tiedossa sitten Ypäjänreissuja moneen lähtöön, mm. 5-vuotiaiden laatuarvostelut! Niistä raporttia jälkeenpäin.1 kommentti:

  1. Onpa Karkki kehittynyt! Kiva katsoa sen työskentelyä ja liikkeitä varsinkin kun muistaa, että se on kuitenkin vasta 6-vuotias ja vietänyt pitkän mammalomankin. Ja on se oikein hyvän näköinen nyt myös. Mari-mamma ja Selma-varsa (Aina-Unelma) lähettävät terveisiä. Selma on ollut kesän nyt täällä syntymäkodissaan, ja täytyy sanoa, että siinä vasta hauskaluontoinen pikkuhevonen: utelias, ihmisrakas ja rohkea. Ulkonäön ja liikkeiden puolesta Selma on äitinsä kaltainen ja hyvä niin - kehtaapa noita katsoa. Onnea Ypäjälle! T. jaana

    VastaaPoista